Vidal Arditi ile Web3'te Topluluk Deneyimi

Vidal Arditi ile Web3'te Topluluk Deneyimi

image
🌿
ReFi Türkiye Podcast serisinin 8. bölümünde BiLira, Lunapark Web3 Hub ve LaykoDAO  deneyimlerinden tanıdığımız Vidal Arditi ile beraberiz. Web3 dünyasına finans tarafından giriş yapan konuğumuzun, topluluklarla öğrenmenin ve üretmenin yollarını keşfettiği, bu amaçla LaykoDAO ile dijitalde ve Lunapark Web3 Hub ile fizikselde elde ettiği deneyimlerini konuştuk.

Duke Üniversitesi Psikoloji bölümü ana dal ve Bilgisayar Bilimleri yan dalından mezun olan Arditi. 2019 yılında Türk Lirası'na endeksli ve Ethereum tabanlı ilk stabil kripto para birimi olan BiLira'yı kurmuştur. Blok Zincir, web3 ve topluluk konularıyla ile ilgili çalışmalarına kurucusu olduğu Lunapark Web3 Hub ile devam etmektedir. Aynı zamanda, Türk blokzincir ekosistemindeki bireyleri ve projeleri bir araya getirip gelişimlerini teşvik eden merkeziyetsiz otonom çatı yapısı olan LAYKA DAO’da topluluk üyesi olarak projeler üretmektedir.

→ Bölüm NFT’sini almak için:

Bölüm içinde duyacağın kodla, podcast bölümü için özel olarak hazırladığımız NFT'yi POAP üzerinden alabilirsin.

Dinlemek için bağlantılar:

→ Bölüm Notları:

https://bit.ly/3unbgLz adresinden ReFi Türkiye’nin Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar’ları ele aldığı bülten içeriğine ulaşabilirsiniz.

https://bit.ly/3gUFfY5 adresinden LAYKA DAO’yu inceleyebilirsiniz.

https://bit.ly/3ujB4bn adresinedn Lunapark Web3 Hub hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

https://bit.ly/3FlkZIp adresinden Vidal Arditi’nin web3 alanında merkeziyetsiz otonom kuruluş prensipleri hakkında misyon ve çalışmalarını anlattığı röportaja ulaşabilirsiniz.

→ Bölümde Öne Çıkan Dakikalar:

  • 01:30 LaykoDAO’nun Hikayesi
  • 06:18 DAO’lara Bir Bakış
  • 12:52 Lunapark Web3 Hub’un Hikayesi
  • 23:28 Girişimcilik Perspektifinden Bakmak
  • 30:08 Rekaber Olmak
  • 39:12 Yetenek Açığını Düşünmek
  • 44:15 Türkiye’nin Potansiyelleri Neler?
  • 49:09 Web3’te Heyecanlandıran Unsurlar ve Riskler; Yeni Yapılabilecekler

→ Bu Bölümde Neler Konuşuldu:

Konuğumuz Türkiye özelinde LaykaDAO olarak amaçlarının blokzincir ve Web3  farkındalığını arttırmak, bu alanda üreten kişileri tespit ederek üretici olabilmeleri için gerekli kaynakları sağlamak ve ekosistemdeki kişilere birbirlerinden öğrenme fırsatları verebilmek olduğunu aktarıyor. DAO'ları, insanların birbirleriyle olan etkileşimlerinin düzenli bir protokol ve organizasyon şemasına oturduğu; sadece fiziki dünyada kanıt ve paylaşımın değil dijital bir dünyada dijital yöntemlerle işin yürütüldüğü ve devredilebildiği tarafların oluşması olarak tanımlıyor. Lunapark Web3 Hub'un ortaya çıkışını ise şöyle özetliyor: "Farkındalık ve okuryazarlığı edinen kişileri pratiğe teşvik edebileceğimiz, reel dünya bir alanına ihtiyacımız vardı."

Vidal Artiti, ReFi Türkiye'nin çalışmalarını ise şu şekilde değerlendiriyor: "Hayal kurmamızın ötesinde gerçekten gözümüzle görebileceğimiz, etki edebileceğimiz alanları bize yaşatıyor ve ben, bunun paha biçilemez bir değer olduğunu düşünüyorum." Arditi'nin podcast içerisinde yaptığı çağrı da, ReFi kavramının da işaret ettiği yolda bir istikamet çiziyor: "Bulunduğunuz ortamı daha iyiye götürebileceğini ve blokzincir teknolojisiyle gelişebileceğini gördüğünüz her alana bir fırsat tanıyın, bunu kendi hayatınıza entegre etmek için sizleri destekleyecek insanlar olduğunu bilin."