Neden ReFi, Neden Türkiye?

Neden ReFi, Neden Türkiye?

image
🌿
ReFi Türkiye podcastin 0. bölümünde, "Neden ReFi, Neden Türkiye" sorularından hareketle odağımızı açıklıyor; neden onarıcı finans temasını seçtiğimize, Web 3.0 teknolojileri ile etki ekosisteminin birlikteliğinden ne gibi çalışmalar doğabileceğine ve program boyunca neler yapacağımıza dair aktarımlarda bulunuyoruz. Her bölümde onarıcı finans alanını inşa eden ya da alana ışık tutan öncülerle gerçekleştireceğimiz sohbetlere yer vereceğiz; konuklarımızın deneyimlerine ve biriktirdiği bilgilere tanıklık edeceğiz.

Akbank LAB ve imece iş birliğinde yürütülen ReFi Türkiye programı kapsamında ürettiğimiz bu podcast'te “Yeni teknolojilerin yardımıyla sürdürülebilirliğin ve döngüselliğin bir adım ötesine geçmek ve sistemleri onaran bir ekonomik model kurmak mümkün mü?” sorusuna cevap arıyoruz. Web 3.0 teknolojileri ile etki ekosisteminin kesişim alanlarını konu alırken rejeneratif finans yani onarıcı finans odağında geliştirilen yaklaşımları irdeliyoruz.

Dinlemek için bağlantılar:

→ Bölüm Notları:

https://bit.ly/3wxQ8nk sayfasından onarıcı finans kavramı etrafında ilerleyen ReFi Türkiye’nin çalışmalarını yakından inceleyebilirsiniz.

https://bit.ly/3AZqf2x sayfasında Web3 teknolojilerinin etki ekosistemiyle kesişimini konu alan tweetlerimizi okuyabilirsiniz.

https://bit.ly/3AQIU0n sayfasından ReFi Türkiye’nin bültenine abone olabilirsiniz.

https://bit.ly/3RguKL1 sayfasından Dünya Gazetesi’nde Gazeteci Yazar Didem Eryar Ünlü’nün “Yakın Plan” köşesindeki “Sistemi onaran bir ekonomik model mümkün” yazısına erişebilirsiniz.

https://bit.ly/3TB2XHi sayfasından, bölümde bahsedilen IPCC raporuna ulaşabilirsin.

→ Bu Bölümde Neler Konuşuldu:

“IPCC'nin 'İnsanlık İçin Kırmızı Alarm' başlığıyla yayınladığı rapora göre, ısınmayı yaklaşık 1.5 derece ile sınırlamak için küresel seragazı emisyonlarını 2030'a kadar %43 oranında azaltmamız gerekiyor. Oysa küresel emisyon rakamları her yıl rekor hızda artmaya devam ediyor.”“Ne yapmamız gerektiğini bilmemize ve gereken her türlü imkana sahip olmamıza karşın kolektif olarak aldığımız kararlar krizlerin daha da derinleşmesine sebep oluyor. Trilyonlarca dolar kaynağı küresel ölçekte doğru projelerle buluşturmanın yolunu bulmamız gerekiyor. Yani aslında bu krizlerin temelinde yatan sebep kaynak eksikliği değil bu bir koordinasyon problemi.”

“Regenerative Finance (onarıcı finans) blokzincir/web3 teknolojilerini kullanarak daha önce mümkün olmayan ekonomik modellerle gidişatı değiştirecek, endüstriyel faaliyetlerimizin sebep olduğu yıkımı tersine çevirecek, yaşamı mümkün kılan sistemleri onaracak alternatifler sunuyor.”“Yalnızca iklim değişikliğini bile ele aldığımızda, küresel sıcaklık artışının tüm insanlığı etkileyen belli sonuçları var. Göç dalgaları, kuraklıklar, seller, orman yangınları gibi. Türkiye bunların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri.”

“Girişimcilik, inovasyon ve etki ekosistemlerinin #Web3 ekosistemiyle bir araya gelişi, gelecekte daha geniş coğrafyalarda geçerli olacak çeşitli krizlere örnek modeller, prototipler, işbirliği yapıları geliştirme potansiyeli demek.”