Han Tüzün ile ReFi Hareketinin Dinamikleri

Han Tüzün ile ReFi Hareketinin Dinamikleri

image
🌿
6. bölümde global Web3 ekosisteminin önemli oyuncularından, “Kaçınılamaz geleceği inşa ediyoruz” sloganıyla bu alanda geliştirmeler ve yatırımlar yapan Han Tüzün’ü ağırlıyoruz. Tüzün ile hem bu çalışmalarını hem de ReFi kavramını etraflıca ele aldığımız bölüm içinde, Tüzün’ün de mentor olarak yer aldığı, 30 Eylül-2 Ekim 2022 arasında gerçekleşen Akbank ReFi Hackathon’a da odaklanıyoruz. NeuFi ve SuggestGrid’in kurucu ortaklarından olan Han Tüzün, Bilkent Üniversitesi mezunudur ve Habitat Derneği’nde "İstanbul Blockchain Okulu" içinde yer almıştır.

→ Bölüm NFT’sini almak için:

Bölüm içinde duyacağın kodla, podcast bölümü için özel olarak hazırladığımız NFT'yi POAP üzerinden alabilirsin.

Dinlemek için bağlantılar:

→ Bölüm Notları:

https://bit.ly/3rKly78 linkinden neufi platformuna ulaşabilirsiniz.

https://bit.ly/3Vi65bM linkinden cyberpunk ve solarpunk karşılaştırmasını okuyabilirsiniz.

https://bit.ly/3ErTDAs linkinden solarpunk manifestosunu inceleyebilirsiniz.

https://bit.ly/3SOAOvv linkinden Akbank ReFi Hackathon’un odak noktalarını bulabilirsiniz.

https://bit.ly/3rJOBHS linkinden Akbank ReFi Hackathon’u konu alan haber içeriğine ulaşabilirsiniz.

→ Bölümde Öne Çıkan Dakikalar:

  • 00.00 Han Tüzün Kimdir?
  • 08.59 ReFi Nedir?
  • 17.11 Solarpunk Nedir?
  • 25.54 Akbank ReFi Hackathon ve Türkiye’de ReFi Hareketi
  • 45.00 VC’leri Değerlendirme
  • 50.00 Son Sözler

→ Bu Bölümde Neler Konuşuldu:

Han Tüzün, “Ortada teşvikler varsa yapılma ihtimali artıyor.” diyerek ReFi projelerinde blockchain tabanlı teşvik mekanizmalarının etkisine dikkat çekiyor ve teşvik mekanizmalarının birbiriyle oturtulmasının devamlılık sağlayacağını belirtiyor.

ReFi’yı tanımlarken içinde fayda sağlamanın ötesinde kripto ekonomik sistem olmasına vurgu yapan Tüzün, bir projenin ReFi olmasının kriterlerini şöyle sıralıyor: “Kolektif insanlığa hizmet etmesi, içinde bulunduğu ekosistemde paydaşlara da fayda sağlaması ve sürdürülebilirlik adına bir dengeye ulaşması.”

Teknoloji üzerindeki karamsarlığın kitleler nezdindeki etkisinden söz eden Tüzün, cyberpunk üzerinden solarpunk’ı açıklıyor ve ekliyor. “Solarpunk, daha insan merkezli, doğa, bitkiler ve hayvanlarla kolektif ve uyumlu biçimde yaşadığımız, teknolojinin de nimetlerinden yararlandığımız, doğanın da içinde bulunduğumuz, insan olarak güçlü hissettiğimiz, çözülememiş problemlerimizi çözmüş bir gelecek tahayyül ediyor.”

Ekonomide ağaçlara ‘odun olması’ndan daha fazla kıymet veren insanlar olmasına dikkat çeken Tüzün, “Ağaçların korunması üzerine de teşvikler yaratabiliyoruz ve bu teşvikleri Web3 sayesinde yarattığımızda ortaya public good ve ReFi ortaya çıkıyor” diyor.

“Web3 çok daha küresel bir komünite. İyi bir iş yapıyorsanız, tek kişi bir işin prototipini yapıp ya da bir üniversite kulübü olarak, istediğiniz yatırımcı ve geliştiricinin ilgisini çekebilirsiniz.” diyen Tüzün, bir Web3 girişimi yapmanın fırsatlarına değiniyor.