→ Bölüm NFT’sini almak için:
Bölüm içinde duyacağın kodla, podcast bölümü için özel olarak hazırladığımız NFT'yi POAP üzerinden alabilirsin.
→ Dinlemek için bağlantılar:
→ Bölüm Notları:
http://bit.ly/3GNoVTs sayfasından Dijitalleşme Yolunda Türkiye 2021’e ulaşabilirsiniz.
https://bit.ly/3OpJO9c sayfasından Gökhan Mataracının önerisi, Yuval Noah Harari’niin kitabı ‘Hayvanlardan Tanrılara Sapiens’ adlı kitap hakkında bilgi alabilirsiniz.
https://bit.ly/3wxQ8nk sayfasından onarıcı finans kavramı etrafında ilerleyen ReFi Türkiye’nin çalışmalarını yakından inceleyebilirsiniz.
https://bit.ly/3TYd4Fb sayfasından Toplum 5.0 hakkında bilgi edinebilirsiniz.
→ Bölümde Öne Çıkan Dakikalar:
- 02.00 “Dijitalleşme Yolunda Türkiye ve Toplum 5.0’’
- 21.04 “’ Net Zero Hedefleri için Pratik Uygulamalar’
- 33.44 “Sürdürülebilirlik için Teknoloji Uygulamaları”
- 45.30 “Sınırsız Kaynaklar ile Neler Uygulanabilirdi?”
→ Bu Bölümde Neler Konuşuldu:
Teknoloji uygulamalarını farklı ve bütüncül bir perspektiften irdeleyen Mataracı "Çevreyi, teknolojiyle nasıl iyileştirebiliriz?" "Teknolojinin kullanılmasıyla dünya yararına nasıl fayda sağlayabiliriz?" gibi soruları ele alan örnekler de sunuyor.
Konuğumuz, "Toplum 5.0" kavramını toplumu oluşturan her bir bireyin yüksek kalitede hizmet almasını sağlamak adına oluşturulduğuna dikkat çekiyor: "Teknoloji destekli bir toplumsal dönüşüm bu. Bu dönüşüm, bizim bütün olarak baktığımızda fırsat eşitliği, çevre politikaları, temiz enerji, kapsayıcılık gibi farklı toplumsal kaygıları da ortadan kaldıracak niteliğindeki teknolojik çözümlerin fiziksel bir yansıması." Mataracı, Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından yapılan "Toplum 5.0" tanımını da hatırlatıyor: "Daha önce çözemediğimiz sorunlara çözüm bulabildiğimiz insanlık tarihinin 5. bölümü."
Teknolojinin, toplumsal fayda için kullanıldığı ve bu yönde kurgulandığı bir dünyayı tasarlama deneyimine ışık tutan Mataracı, "Toplum 5.0’a doğru ilerlerken tasarım odaklı düşünmekte fayda olduğunu düşünüyorum" açıklamasında da bulunuyor ve gerekçesini paylaşıyor: "Değişimin sonuçlarının toplum hayatına yüksek düzeyde katkıda bulunabilmesi için temel ilke olarak insan deneyimini ve duygularını temin etmek gerektiğini ve teknoloji dönüşümünün toplumun her bireyine yarattığı etkisi ile eşit ve adil şekilde yayılması gerektiğini düşünüyorum."