Ayşegül Şensoy ile Web 3 ve Etki İş Birliği

Ayşegül Şensoy ile Web 3 ve Etki İş Birliği

image
🌿
ReFi Türkiye Podcast'in 3. bölümünde XYZ Teknoloji, İstanbul Blockchain Women ve S.O.S Chain deneyimlerinden tanıdığımız Ayşegül Şensoy ile Blockchain ekosisteminde sosyal savunuculuğu, web3 ile doğan dünyayı ve bunun etki ekosistemiyle kesişimini konuştuk. Bölüm içinde duyacağın kodla, podcast bölümü için özel olarak hazırladığımız NFT'yi POAP üzerinden alabilirsin. Uzun yıllar ulusal ve uluslararası kurumlarda birden farklı görevlerde bulunan Ayşegül Şensoy, blok zincir teknolojisi ile yolunun kesişmesiyle XYZ Teknoloji bünyesinde İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü olarak görev almaya başladı. Teknoloji dünyasının dönüşümünde rol alan Şensoy, aynı zamanda kadınlara block zincir dünyasına rehberlik eden Istanbul Blockchain Women derneğinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer almakta. Etki ekosistemi ve teknolojinin kesiştiği çalışmalardan biri olan SOS Chain projesinde de yer alan isimlerden biri.

→ Bölüm NFT’sini almak için:

Bölüm içinde duyacağın kodla, podcast bölümü için özel olarak hazırladığımız NFT'yi POAP üzerinden alabilirsin.

Dinlemek için bağlantılar:

→ Bölüm Notları:

https://bit.ly/3wxQ8nk sayfasından onarıcı finans kavramı etrafında ilerleyen ReFi Türkiye’nin çalışmalarını yakından inceleyebilirsiniz.

https://bit.ly/3U6Bqh3 sayfasından Ayşegül Şensoy’un ‘Kitlesel Fonlama’ konusuyla ilgili röportajına erişebilirsiniz.

https://bit.ly/3REgFIc sayfasından İstanbul Blockchain Women hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

https://bit.ly/3BDcIhp sayfasından Ayşegül Şensoy’un İstanbul Blockchain Women Derneği’ni anlatma üzere verdiği röportajı okuyabilirsiniz.

https://bit.ly/3QMxhw7 sayfasından imece’nin Medium sayfasındaki “Blockchain Teknolojisi Dünyayı Değiştirebilir mi?” yazısına ulaşabilirsiniz.

→ Bölümde Öne Çıkan Dakikalar:

  • 00.57 “XYZ Teknoloji Ne Yapıyor?’’05.04 “Blockchain Ekosisteminde Sosyal Savunuculuk’’
  • 11.29  “Etki Ekosistemi ile Teknolojiyi Buluşturan Ekipler”
  • 15.50 “Paydaşlarla Web3 Projeleri Nasıl Oluşturuluyor?”
  • 18.55 “Türkiye’deki Web3 Ekosistemi’’
  • 22.11 “Yeni Bir Dünya Kurma Hayali”
  • 26.07 “Ya Web3 Geleneksel Dünyaya Evrilirse?”
  • 28.37 ‘’Sınırsız Bir Kaynak Olarak Blok Zincir Teknolojisi’’

→ Bu Bölümde Neler Konuşuldu:

Şensoy, tanıklık ettikleri problemi şöyle özetliyor: "Sistematik hale getirilmemiş, yavaş ilerleyen, bürokrasiye takılan, aktörlerinin birbirine güvenmediği ve güvenmek zorunda olmadığı, bir ödül ve sürdürülebilirlik mekanizmasının tam oturtulamadığı bir sistem vardı karşımızda" ve ekliyor: "Şimdi blok zincir tabanlı tamamen fonların yönetildiği, havuzlar oluşturabildiği talepler gönderebildiği gerçek dünyayla konuşan, yaptığınız bağış ertesinde imzalı NFT'ler alabildiğiniz, bayağı bildiğiniz çok çok katmanlı bir sistem kullanılmış oldu."

Türkiye'de Web3'le gelişen yeni teknolojilere uyumun ve merağın oldukça yüksek olduğunu söyleyen Şensoy, "Bu her ne kadar bir sürü kesim tarafından çabuk zenginleşme hayali gibi anlatılsa da genç arkadaşlar arasında ben konunun bu kadar sığ olmadığını düşünüyorum" diyor: "Burada da bir merak, heves, kendi gücünün test etme kapasitesi var ve bunun karşılığında teknoloji aslında bir araç. Bugün blok zincir yeni bir 'tool' sunuyor ve bunu nasıl kullanacaksan, sen ona göre kullanıyorsun. Genç yetenekler, bunları çok güzel çıktılara döndürebiliyorlar."

Daha öncesinde izlediği sanal dünya gerçekliğinin ürkütücü olduğunu düşünen Şensoy bu durumu şöyle açıklıyor: "Arkada birilerinin direksiyonda olduğu ve kontrol ettiği, insanların robotlaştırıldığı ve tam bir ürün haline getirildiği bir yer canlanıyordu. (...) Teknolojinin içine girince ve blokzincir ile tanışınca, bunun değiştirilebilecek yani farklı bir şekilde inşa edilecek modelini gördüğünü" söyleyen Şensoy, bugün gerçekleşen örneklerle de bunun ütopyadan çıkıp, biraz daha gerçeğe yaklaştığını belirtiyor.

"Ben sınırsız güce ve sınırsız yeteneğe sahip olsaydım, insanların tamamının iyi olmadığını ve kibrin ortadan kalkmayacağını öğrendiğim bir dünyada, kibirsiz iyilik yapmaya çalışan insanların bunu özgürce yapabildiği bir altyapı kurardım." Şensoy bu açıklamasının ardından "Sahip olunan serveti eşit şekilde dağıtabildiğim, gözlemleyebildiğim, fark yaratabileceğim, takip edebildiğim ve istenmeyeni sistem dışına atılabilir alternatif dünya yaratmak.... Bunu da blokzincirle yapmak çok mümkün." tespitini paylaşıyor.

Şensoy, bizlere bir uyarıda da bulunuyor: "Geleneksel dünyanın bütün kötü huylarını buraya sokarsak aslında pek de bir şeyi değiştirmiyor olacağız. Belli otoriteler tarafından tutulan gücün, dağıtık otoriteler tarafından tutulduğu bir dünyaya doğru gitme riski var.” Şensoy'un işaret ettiği çözüm ise şu: "O yüzden burada da o adalet hukuk mekanizmasının DAO'lar tarafından içeride en başta oluşturulması (...) ve topluluğun da buna destek vermesi gerekiyor çünkü aslında bütün sistem ,topluluk desteğiyle, toplum desteğiyle ilerliyor."