Bülten #3 - Onarıcı Finans

Bülten #3 - Onarıcı Finans

image

Dünya liderleri 2015 yılında, 2030'a kadar 3 önemli işi başarmak için 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaştı:

  1. Aşırı yoksulluğu sona erdirmek
  2. Eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele
  3. İklim değişikliğini düzeltme.

Bu hedeflere ulaşmak ve tüm küresel zorlukların üstesinden gelmek için son 10 yılın içindeyiz. Fakat, yatırım ve politikaların mümkün olan en verimli şekilde dağıtılmadığı bir koordinasyon sorunu ile karşı karşıyayız. Mevcut sorunları aşabilecek yeni küresel koordinasyon teknolojilerine olabildiğince hızlı bir şekilde adapte olmaya ihtiyacımız var.

Merkeziyetsiz (decentralized) Web3 teknolojileri, politikalara rehberlik etmekte ve ihtiyaç duyulan yerlere fonların dağıtımında yerel bilgileri ve aktörleri kullandığı için bu sorunlarla mücadelemizde koordinasyonu geliştirebilecek potansiyelde. Geleceğin finansal altyapısını inovatif ve anlamlı yollarla yeniden tasarlamak için yenilikçi Web3 teknolojilerine ihtiyacımız var.

image

Bir önceki bültende detaylı açıkladığımız üzere yönetim süreçlerini “merkezi olmayan hale getirmek” için blok zincirinden yararlanan Web3, yeni bir ekonomik paradigma olan onarıcı finans hareketinin tam kalbinde yer alıyor.

Onarıcı Finans: ReFi

En temel düzeyde ReFi, doğal kaynakların kâr odaklı lineer üretim sistemleri içindeki tüketimi yerine onların korunması ve yenilenmesine dayalı olan bir değerlendirme fikri.

Onarıcı finans, gezegenin refahı için gerekli olan fiziksel kaynakları restore eden ve koruyan sistemlerin yaratılmasına odaklanan onarıcı ekonomi (regenerative economics) teorisiyle bağlantılı.

image

ReFi toplulukların gelişmesini sağlayan ve sağlıklı bir gezegeni teşvik eden yeni bir finansal sistem. Başarının kaynak kullanımı ve büyüme (growth) ile karakterize edildiği mevcut ekonomik paradigmayı değiştirmeyi hedefliyor. Ekonomik ve ekolojik sistemlerimizin birbirlerinden ‘iyi’ olarak beslendikleri bir düzen kuruyor. ReFi kamu ve gezegen yararına bireysel kazançtan daha fazla değer veriyor.

ReFi’ın misyonu, onarıcılığı mümkün kılmak için teşvikleri sistematize etmek. Mevcut krizleri derinlemesine ele almak, bakım ve doğaya değer veren onarıcı sistemlerle sistemlerimize alternatifler tasarlamak. Bunu yapabilmenin temel araçlarından biri, paranın kendisini, gezegenle direkt bağlantılı olduğumuzu hatırlayıp yeni bir hikaye yazarak yeniden tasarlamak.

Paranın yeniden tasarlanması ise token ve tokenomics (token+ economics) kavramlarını anlarken sermayenin 8 önemli göstergesini (sosyal, maddi, finansal, canlı, entelektüel, deneyimsel, manevi ve kültürel) de düşünmeyi gerektiriyor.

Onarıcı bir ekonomik modelin çalışması için gerekliler ise şöyle:

  1. koruma/yenilemenin değerini belirlemek,
  2. bu değeri takas edilebilir bir varlığa (asset) dönüştürmek,
  3. bu varlık için likidite yaratmak.

ReFi Faaliyet Örnekleri

  • ImpactMarket ve Good Dollar’da olduğu gibi, savunmasız topluluklar için Koşulsuz Temel Gelir (UBI) gibi yoksulluğu azaltma mekanizmalarının uygulanması.
  • EthicHub aracılığıyla düşük faiz oranlarında sermayeye erişim sağlayanarak Meksika’nın Chiapas kentindeki banka hesabı olmayan kahve üreticilerinin geçim kaynaklarını iyileştirmesi.
  • Astral ProtocolCurve Labs ve Kolektivo aracılığıyla Curaçao’da kentsel gıda ormanlarının onarıcı yönetimini destekleyen yerel etki ekonomisinin etkinleştirilmesi.

Kaynaklar : 12345

“Web3 for Good” Buluşmaları

Web3 ekosistemiyle ReFi gündemi odağında bir araya geliyoruz!

‘Web3 teknolojileri ile etki ekosisteminin birlikteliğinden ne gibi çalışmalar doğabilir?’ sorusunun cevabını aradığımız ilk toplululuk buluşmamızı 8 Eylül’de Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nde (BÜMED) gerçekleştirmiştik.

✍️ Web3 alanındaki önemli isimlerin, sosyal ve çevresel etki ekosistemi ile bir araya geldiği etkinlikteki panellerde; Web3 teknolojilerinin etki ekosistemindeki ihtiyaçlara nasıl çözüm sunabileceğini örnek uygulamalarıyla konuşmuştuk. Etkinliğin kısa videosunu buradan ve videonun tamamını buradan izleyebilirsin!

ReFi Türkiye Web3 for Good Buluşmalarının 2.etkinliğinde ise geçen hafta üniversitelerin blockchain toplulukları başta olmak üzere Web3 alanındaki aktörlerle buluştuk.

Etkinlikte öğrenci toplulukları arasındaki ilişkileri büyütmek, tanışıklıkları artırmak ve devamlılığı olan bir ekosistem inşa etmek üzere bir aradaydık. Katılım gösteren herkese teşekkür ediyoruz, gelecek etkinliklerde buluşmak üzere!

image

ReFi Türkiye Podcast 🎧️

🌱 ReFi Türkiye programı kapsamında , Web3 üzerine düşünen ve inşa eden öncülerle gerçekleştirdiğimiz podcast serimizin 2. ve 3. bölümleri yayında!

Web teknolojileri ile etki ekosisteminin kesişim alanlarını konu alan bölümleri Spotify, Apple Podcasts, Soundcloud ve Spreaker üzerinden dinleyebilirsin. Ayrıca bölümler içinde duyacağın kodla, podcast bölümleri için özel olarak hazırladığımız NFT’leri alabilirsin! 👀

Ali Ercan’dan, afet ve insani kriz dönemlerinde yürüttüğü koordinasyon temelli çalışmaların kapsamını ve motivasyonlarını dinledik. Yakın dönemde yaşadığımız, aniden gelişen ve çarpıcı sonuçlar doğuran krizlerden örnekleri konuşurken uluslararası kalkınmadan bağış yönetimine ve Web3 odağından sosyal etkiye değinen bir sohbet gerçekleştirdik. Podcasti buradan dinleyebilir, bölüm notlarını buradan okuyabilirsin!

ReFi Türkiye Podcast’in 3. bölümünde XYZ Teknoloji, İstanbul Blockchain Women ve S.O.S Chain deneyimlerinden tanıdığımız Ayşegül Şensoy ile Blockchain ekosisteminde sosyal savunuculuğu, Web3 ile doğan dünyayı ve bunun etki ekosistemiyle kesişimini konuştuk. Bölümü buradan dinleyebilir, bölüm notlarını Medium yazımızdan okuyabilirsin.

Film Önerisi

Cryptopia: Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet belgeseline buradan göz atabilirsin.