Hemen Başvur!
Akbank LAB’in her sene farklı temalarda düzenlediği Hackathon etkinlikleri, bu yıl Akbank LAB ve imece iş birliğinde, afet teknolojileri alanında gerçekleştiriliyor. Akbank Hackathon: DisasterTech 14 Ekim’de çevrimiçi ortamda başlayarak 22 Ekim’de İstanbul Sabancı Center'da tamamlanacak. İnovasyonun etkiyle buluşacağı bu etkinlikte katılımcılar, 3-5 kişilik takımlar halinde ve 1 hafta içerisinde afet uyarı sistemleri, afet hazırlığı, insani yardım ve iyileştirmeye odaklanan kritik konularda çözümler geliştirecekler.
Afetler göç, eğitim, sağlık, ekonomi, güvenlik ve toplumsal ilişkiler bağlamında pek çok sosyal soruna yol açıyor. Öte yandan, iklim kriziyle birlikte karşı karşıya kaldığımız afet ve acil durumlar da artıyor ve teknolojinin getirdiği çözümleri geliştirmek ve büyütmek her geçen gün önem kazanıyor.
6 Şubat depremleri, Türkiye’nin 11 ilinde büyük bir yıkıma ve 50 binden fazla can kaybına yol açtı; 14 milyon kişiyi etkiledi. Bölge ekonomisi ve diğer parametreler birlikte değerlendirildiğinde Türkiye ekonomisinin yaklaşık %10’unu direkt etkiledi. Depremlerin hemen ardından özellikle teknoloji uzmanları çok sayıda yeni platform ve altyapı hazırlığı içine girdi. Çeşitli çevrimiçi platformlar üzerinden bir araya gelen topluluklar, birlikte çalışarak arama kurtarma ve afet sonrası yeniden yapılanma süreçlerinde işlevsel rol görecek mekanizmalar oluşturdu.
Tam da bu sebeplerle sizleri Akbank Hackathon: DisasterTech'e katılmaya davet ediyoruz. Etkinlik, farklı zihinlerin bir araya gelerek geleceğin afet teknolojisinin yönünü şekillendireceği kolektif çabanın bir parçası olma fırsatını sunuyor. Teknolojiyi pozitif bir değişim katalizörü olarak kullanarak daha güvenli, dirençli ve kapsayıcı bir topluma katkı sağlamak adına birlikte hareket edelim.
Sizi Neler Bekliyor?
- “Akbank Hackathon: DisasterTech”in bir parçası olmak istiyorsanız, takımınızı oluşturarak başvurunuzu aşağıdaki başvuru sayfası aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
- 8 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında alınacak başvuruların ardından yapılacak değerlendirme sonuçları, başvuru sahipleriyle paylaşılacak.
- Etkinlik süresince, yazılım fikirlerini ilerletmeniz, sıfırdan geliştirerek sunumlaştırmanız bekleniyor olacak.
- Bu süreçte, mentorlarımız da sorularınızı yanıtlamak için sizlere eşlik edecekler.
- Gerçekleştirilen sunumların ardınvdan en başarılı ilk 3 ekip jüri tarafından seçilerek sırasıyla 100.000 TL, 60.000 TL ve 40.000 TL’lik ödüllerin sahibi olacak.
Nelere Odaklanacağız?
Afetlerin olumsuz etkilerini teknoloji ile azaltabilir ve afet yönetimini şekillendirebilir miyiz?
Akbank Hackathon: DisasterTech ile afet teknolojileri temasıyla afet öncesi, anı ve sonrasındaki ihtiyaçları sınırlama olmaksızın teknolojiyle çözmeye yönelik yenilikçi fikirleri teşvik ediyoruz. Enerji, tarım, gıda, drone/robotik gibi birçok alanda mobil uygulamalardan yapay zekaya, büyük veriden Web3'e kadar geniş bir yelpazedeki teknolojileri kullanarak çözümler üretebilirsiniz. Üretilen çözümler Hackathon süresince sıfırdan geliştirilecek ve MVP aşamasında sunulacak. Afet öncesi risk azaltma, hazırlık süreçleri, afet anında müdahale ve afet sonrası yeniden yapılandırma gibi alanlara odaklanarak ürün ve yazılım geliştirebilirsiniz.
Ödüller
Ekosistemde kimler, neler yapıyor öğrenmek istiyor musun?
Akbank LAB ve imece iş birliğinde afet teknolojileri üzerine sürekli güncellenen bir ekosistem haritası oluşturduk. Afet Teknolojileri Türkiye Ekosistem Haritası afet yönetimi ve hazırlık süreçlerine yönelik geliştirilen teknolojik ürünleri kategorize eder, kullanıcıların afet türü, yönetimi ve servislerini keşfetmelerine yardımcı olur. Afetlere karşı daha iyi hazırlanmamıza yardımcı olmasını hedeflediğimiz bu kaynakla, toplumun güvenliğini ve direncini artırmak için teknolojinin gücünü keşfedebilirsiniz.
Afet yönetimi aşamalarını göz önünde bulundurabilirsiniz.
Önleme ve Risk Azaltma: Afetlerin etkilerini azaltmak için risk analizi, altyapı güçlendirmesi ve diğer önlemleri içerir.
Hazırlık: Afetlere hazırlıklı olma, acil durum planları oluşturma ve ekipmanları stoklama aşamasıdır.
Müdahale ve Yanıt: Afet anında hızlı ve etkili bir yanıt vermek için kullanılan teknolojileri içerir.
İletişim ve Haberleşme: İnsanları bilgilendirmek ve afet bilgilerini paylaşmak için kullanılan iletişim araçlarını kapsar.
İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma: Afet sonrası toparlanma sürecini hızlandırmak için teknoloji destekli iyileştirme çözümleri sunar.
Ayrıca harita üzerinde afet türlerine, aşamalarına ve teknolojilerine göre filtreleme yapabilirsiniz. Her teknolojik ürün veya servisin kategorisi ve kullanımı hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili kartları açabilirsiniz. Afet Teknolojileri Türkiye Ekosistem Haritası’nı sürekli güncelleyerek yeni geliştirilen teknolojik ürün ve servileri eklemeye devam edeceğiz. Bu erken aşamada tüm paydaş ve aktörlerin görünür kılınmasını sağlamak ve ekosistemi birlikte güçlendirebilmek için sizlere açık çağrıda bulunuyoruz. Önerilerinizi ve katkılarınızı bekliyoruz! Haritada yer alan ve değiştirilmesini düşündüğünüz bilgiler ya da eklenmesini önerebileceğiniz ürünleri bize iletebilirsiniz. İrtibat adresi: merhaba@refiturkiye.com
Sıkça Sorulan Sorular
- Başvuruları ne zamana kadar gerçekleştirebiliriz? Başvurular 1 Ekim tarihine kadar alınmaya devam edecek.
- Kimler başvurabilir? Afet odaklı bir ürün fikri olan, afet erken uyarısı, hazırlık, önleme, hafifletme, yardım, müdahale veya iyileştirme gibi konu başlıklarında çözüm fikri olan, bu çalışmalarını teknolojiyi kullanarak geliştirebilecek olan, başta üniversite öğrencileri ve genç profesyoneller olmak üzere herkes, takımını oluşturarak başvuru gerçekleştirebilir.
- Başvuruları değerlendirirken kriterleriniz nedir? Etkinliğe başvuran takımların değerlendirilmesi ve seçimi; başvuruda motivasyon sunulan kısımda dile getirilen fikir ve gerekçelerin odak noktalarıyla uyumu, meseleyle ilişkisi, etki potansiyelleri, ilgili ekibin yetkinliği ve uzmanlık alanları gözetilerek sonuca bağlanacaktır.
- Hangi teknolojileri kullanabiliriz? Takımlar fikirlerini geliştirirken herhangi bir kısıtlama olmaksızın Web2, Web2.5 ve Web3 altyapılarının tümünü kullanabilirler.
- Duyuruları nereden takip edebiliriz? https://www.akbanklab.com/tr/guncel sayfası, twitter.com/refi_turkiye sayfası, https://instagram.com/akbank sayfası ve instagram.com/imeceplatformu sayfası duyuruların paylaşıldığı mecralar olacak.